UVJETI NAJMA KAMPERA

UVJETI NAJMA KAMPERA

 1. OPĆE ODREDBE

Najmiti kamper mogu pravne i fizičke osobe, hrvatski ili strani državljani. Vozač kampera na dan najma mora imati napunjenih 25 godina i posjedovati, minimalno 5 godina, važeću vozačku dozvolu B kategorije.

Početak najma kampera počinje prihvaćanjem ponude, potpisivanja ugovora o najmu obje strane, plaćanjem cjelokupnog iznosa najma i jamčevine. Najam završava potpisivanjem primopredajnog zapisnika obje strane, podmirenjem svih dodatnih troškova, te povratkom jamčevine nakon temeljitog pregleda vozila.

Potpisivanjem ugovora o najmu obje strane potvrđuju da je kamper isporučen tehnički ispravan, čist, sa svom dogovorenom opremom i dokumentima, a najmoprimac je upoznat kako funkcionira vozilo i upoznat je sa eventualnim prethodnim sitnim nedostacima i oštećenjima.

Pušenje je zabranjeno u bilo kojem dijelu kampera!

U CIJENU NAJMA JE URAČUNATO:

 • PDV
 • 400 km dan (dodatni kilometar se naplaćuje 2,5 kune (0.35 €) po kilometru)
 • obvezno i kasko osiguranje (franšiza 400€)
 • besplatan Krčki most
 • vinjete za Sloveniju
 • 50% popusta za trajektnu kartu prema i sa Cresa, Lošinja i Raba (za kamper, ne i za putnike)
 • besplatni parking osobnog automobila za vrijeme trajanja najma
 • pomoć na cesti
 • osnovna obvezna oprema
 • dodatna oprema (stol i stolice za putnike, posteljina za putnike, ručnici za putnike, kuhinjski pribor za putnike, 2 plinske boce, wc kemikalije, plinski roštilj, kuhinjske krpe, kanta za smeće, autosjedalice za djecu svih uzrasta (ukoliko je potrebno), protupožarni aparat, kabel za struju, wifi, crijevo za vodu, cee adapter, završno čišćenje
 • Za najam od 2 tjedna i više, nema ograničenja ne prijeđenu kilometražu

U CIJENU NAJMA NIJE URAČUNATO:

 • gorivo
 • cestarine
 • dozvole za vožnju u državama koje nisu članice EU

DODATNI TROŠKOVI

 • Čišćenje kampera se ne naplaćuje, ali jako prljav kamper 750 kn (100 €)
 • Pražnjenje pune wc kazete 750 kn (100 €)
 • Pražnjenje otpadne vode 100 kn (15 €)
 • Za svako kašnjenje 350 kn po satu (50 €)
 • “Prva košara” 350 kn (50 €)

Od 1.5.2009. u Hrvatskoj je nastupio novi zakon o izmjenama zakona o ugostiteljskim djelatnostima.
Po zakonu kampiranje, parkiranje, noćenje izvan kampova je PREKRŠAJ, koji se kažnjava novčanom kaznom. Ako se nedozv oljeno kamper parkira i sl.isti se može zapečatiti na rok od 60 dana.Samoinicijativno otpečaćenje je kažnjivo. Najmoprimac se izričito obvezuje da neće kršiti taj zakon. Ako dođe do kršenja zakona, najmoprimac snosi sve troškove vezano uz pečaćenje kampera.

 1. NAČIN PLAĆANJA, OTKAZ NAJMA I JAMČEVINA

Rezervacija kampera vrši se sa 40% predujma od ukupnog iznosa cijene najma. Ostatak iznosa treba uplatiti, u visokoj sezoni 45 dana prije preuzimanje vozila, u drugim sezonama 15 dana prije preuzimanja kampera. Ukoliko uplata nije stigla, najmodavac će smatrati da je najam kampera otkazan te nije dužan vratiti novac.

Najmoprimac ima pravo pismeno otkazati najam kampera. Najmodavac ima pravo na naknadu od otkazivanja. Iznos povrata uplate zavisi koliko dana je unaprijed najmoprimac otkazao najam.

U visokoj sezoni:

 • ako je najam otkazan više od 45 dana prije polaska – 10% ukupnoga iznosa najma

 • ako je najam otkazan od 45 do 21 dan prije polaska – 40 % ukupnog iznosa najma

 • ako je najam otkazan od 20 do 10 dana prije polaska – 60 % ukupnog iznosa najma

 • ako je najam otkazan do 10 dana prije odlaska – 90 % ukupnog iznosa najma

U slučaju da se najam otkaže 1 dan prije odlaska ili da se najmoprimac ne pojavi na primopredaji kampera najmodavac ima pravo zadržati puni iznos najma kampera.

U slučaju da najmoprimac prekine putovanje prije nego što je to određeno ugovorom, najmodavac nije dužan nadoknaditi iznos neiskorištenih dana najma.

Kasko osiguranje pokriva: udes, kvar, požar, vanadlizam, oštečenje vjetrobranskog stakla, krova.

Najmoprimac uvijek ima učešće od 400€ ukoliko dođe do nesreće tj. oštećenja. Ali ukoliko najmoprimac ošteti dodatnu opremu koja nije pokrivena osiguranjem (npr. tenda, frižider, roštilj…) najmoprimac može imat i učešće do 1000€, tj. ovisno o visini štete.

Jamčevina iznosi 7400 kn (1000 €) koja se koristi za:

 • franšizu koja se može odbiti u slučaju nezgode ili krađe vozila
 • gubitak bonusa u osiguranju
 • nedostatak ili oštećenje opreme
 • razlog zbog nepoštivanja “uvjeta najma”, pravila, zakona i drugih propisa

Jamčevina se uplaćuje najkasnije 3 dana prije preuzimanje kampera na žiro račun najmodavca.

Jamčevina se vraća najmoprimcu u roku od 5 dana po potpisivanju povratnog primopredajnog zapisnika. Ukoliko je došlo do štete na vozilu (krivicom najmoprimca ili treće osobe) jamčevina se ne vraća dok se vozilo ne popravi.

Kod oštećenih vozila i opreme, uzimaju se u obzir cijene rezervnih dijelova i usluga kod
ovlaštenih davatelja usluga.

 1. PREUZIMANJE I VRAĆANJE VOZILA

Kamper se preuzima od 14.00 h do 18:00 h ili po dogovoru. Najmodavac i najmoprimac zajedno pregledavaju kamper i potpisuju primopredajni zapisnik koji će biti osnova za utvrđivanje bilo kakve štete prilikom vraćanja kampera. Povratak vozila je od 09:00 h do 11:00 h ili po dogovoru. Najmodavac i najmoprimac ponovno zajedno pregledavaju vozilo i potpisuju primopredajni zapisnik. Najmoprimac je odgovoran za svu štetu koja je nastala nakon preuzimanja kampera. Vraćaju se ključevi i dokumenti.

U visokoj sezoni kamper se iznajmljuje na najkraće 7 dana.

Najmodavac predaje najmoprimcu čisti i tehnički ispravan kamper sa punim spremnikom za gorivo, punim bocama plina, punim spremnikom pitke vode, praznim wc spremnikom, te praznim spremnikom za otpadnu vodu. Nakon potpisivanja primopredajnog zapisnika, najmoprimac dobiva ključeve i dokumente kampera te se obvezuje da će kamper vratiti neoštećen, tehnički ispravan, čist, sa praznim wc spremnikom i praznim spremnikom za vodu (pitke i otpadne) i punim spremnikom goriva.

U slučaju da spremnik za gorivo nije pun, najmodavac će naplatiti troškove goriva (EURODIESEL) po dnevnom cjeniku Petrola plus 400 kn (55 €) fiksnih troškova.

Pri preuzimanju kampera najmodavac usmeno objasni detalje vožnje i upute vezano za korištenje kampera.

Produljenje najma nije moguće bez prethodnog dogovora.

Preuzimanje i predaja kampera vrši se u sjedištu firme u Malinskoj ili po dogovoru.

 1. ODGOVORNOST NAJMOPRIMCA

VOZAČ

Vozač se obvezuje da prije i za vrijeme putovanja neće piti alkohol ili koristiti druge supstance koje mogu smanjiti psihomotoričke sposobnosti (lijekovi, droge…). U suprotnom osiguravajuće kuće neće pokriti troškove eventualne štete te je najmoprimac dužan svu štetu sam podmiriti, naknadu za izgubljenu dobit kao i izgubljeni bonus.

Samo vozač koji potpisuje ugovor o najmu može upravljati kamperom.

Vozač i svi putnici tijekom vožnje moraju biti vezani.

Vozač je odgovoran za sva oštećenja koja nisu nastala u prometnoj nesreći te za prekršaje i kazne zbog neispunjavanja propisa, pravila, zakona.

Vozač odgovara materjalno i kazneno čak i nakon prestanka najma vezano za kasnije pristigle npr. prekršaje, parking kazne…. (nastale za vrijeme trajanja najma).

Sa svojim potpisom vozač potvrđuje ispravnost svojih podataka.

KORIŠTENJE KAMPERA

U kamperu nije dozvoljeno pušenje. Nepoštivanje ove odredbe naplaćuje se i to u iznosu od 2300 kn (310 €).

Vozač je dužan zaključati kamper svaki puta kada ga napusti, a ključeve i dokumente uvijek nositi sa sobom. Izgubljeni ključevi se naplaćuju 2000 kn (270 €), a izgubljeni dokumenti 3500 kn (470 €).

Vozač se obvezuje da će kamper koristiti samo za turističke svrhe, a nikako za ostale svrhe, pogotovo zakonom zabranjene. Najmoprimcu se zabranjuje upotreba kampera za sudjelovanje u motorističkim ili drugim sportskom natjecanjima, muzičke festivale, korištenje kampera kao test vozilo, za davanje kampera u podnajam. Također se zabranjuje najmoprimcu koristiti kamper za bilo kakve nezakonite radnje, carinske i druge prekršaje kao i za prijevoz lako zapaljivih i eksplozivnih materijala. Najmoprimac ne smije ići sa vozilom u područja za koja mu najmodavac izda izričitu zabranu. Nepoštovanje gore navedenih odredbi najmoprimac se odriče jamčevine u cijelosti u korist najmodavca.

Zabranjeni su svi popravci od strane najmoprimca u vozilu bez prethodnog dogovora s najmodavcem u suprotnom troškovi popravka se ne priznaju.
U slučaju oštećenja vozila ili opreme na vozilu zbog starosti ili tehničkog neispravnosti, najmodavac pokriva sve troškove, u dogovoru s najmodavcem, najmoprimac može preuzeti plaćanje, koje će mu najmodavac u potpunosti vratiti.

U SLUČAJU NEZGODE

Za vrijeme trajanja najma, u slučaju oštećenja, kvara ili krađe vozila najmoprimac je odmah dužan obavijestiti najmodavca 0-24 h telefonskim pozivom kako bi najmodavac što prije osigurao popravak, tj. nabavu rezervnih dijelova, te se zajedno dogovaraju za daljnje radnje (pomoć na cesti, popravak, servis, plaćanje..). Ukoliko je servis potreban, isključivo mora biti napravljen od strane ovlaštenih osoba.

U slučaju prometne nesreće ili provale najmoprimac je dužan obavijestiti policiju u zemlji u kojoj se kamper nalazi u to vrijeme. U slučaju krađe, policiji predaje dokumente od kampera i ključeve. Najmodavac nije dužan nadoknaditi troškove smještaja najmoprimcu isto tako nije dužan dati zamjensko vozilo kao ni pravo na povrat najamnine.

U slučaju prometne nesreće, najmoprimac mora:

 • popuniti obrazac “Europsko izvješće o nesreći”
 • napisati izjavi da nije bio pod utjecajem alkohola,
 • prijaviti nesreću policiji u zemlji kojoj se nalazi

Ukoliko se ustanovi da je do prometne nesreće došlo radi vozačevog nemara u prometu ili vožnje pod utjecajem alkohola i droga, kasko osiguranje ne pokriva troškove popravka vozila, te će sve troškove popravka vozila, naknadu za izgubljenu dobit i izgubljenog bonusa snositi najmoprimac .

 1. ODGOVORNOST NAJMODAVCA

Najmodavac isporučuje najmoprimcu čisto, ispravno, osigurano, registrirano i tehnički uredno vozilo, bez kvara koji bi mogao izazvati nesreću.

Najmodavac ne odgovara za stvari koje su ostavljene ili zaboravljene u kamperu.

Najmoprimac, koji zbog prethodnog oštećenja ili kvara ne može koristiti vozilo u dogovorenom terminu će se po dogovoru odlučiti za drugi termin ili će mu se vratiti uplaćen iznos.

U slučaju da najmoprimac ostavi svoje vozilo na parkingu od najmodavca, najmodavac ne odgovara za eventualnu nastalu štetu, krađu ili sl. tog istog vozila.

Najmodavac ne preuzima nikakvu drugu odgovornost.

Svojim potpisom najmoprimac potvrđuje da je u cijelosti upoznat sa svim uvjetima najma i da nema nikakvih primjedbi. Ugovor je sastavljen u dva primjerka, svakoj ugovornoj strani po jedan.

Za sve eventualne sporove koji nastanu iz ovog ugovora stranke će pokušati rješit dogovorno, ukoliko to nije moguće, ugovara se nadležnost Općinskog suda u Krku.